Artikel details

Carnaval 2019 zit er weer op.

2018-2019 2022/9/02 Van de redactie

Carnaval 2019 zit er weer op.

Carnaval 2019 zit er weer op.

Zo links en rechts ligt er nog wat confetti en een trosje verwaaide ballonnen. Ze zijn de stille getuigen van de carnaval 2019. En wat voor een carnaval. De Peelleuters hebben overuren gedraaid. Nadat het jubileumweekend achter de rug was, werd er op vrijdag 1 maart gestart met de carnaval op de basisschool in Wanroij. Er was een mooi programma en jeugdprins Ruben en jeugdprinses Britt genoten met volle teugen. Daarna konden prins Mark d`n twedde en prinses Joyce zich voorbereiden op de sleuteloverdracht. Dit jaar was de gemeente met de zusterverenigingen te gast in Landhorst. Alle verenigingen brachten hun prinsenparen naar voren in de praalwagen. In een triomftocht door de tent naar het podium. Eenmaal op het podium was het de beurt aan de dansgarde en de joekskapel. Zo kon elke vereniging zich prima presenteren. Voordat de sleuteloverdracht een feit was, moesten er eerst een aantal opdrachten vervuld worden. Zo had elke prins een gedicht gemaakt over het eigen dorp. En dat gebeurde in geuren en kleuren: de VVV was er niks bij. Verder werden er aan de paren vragen gesteld over het dagelijks leven en zo kwamen we er achter dat sommige prinsessen beter autorijden dan hun prins en dat sommige prinsen niet graag naar huis gaan. Nadat er ook nog even geïmproviseerd moest worden ( je prinses versiert de vorst, wat doe je, enz.), vond Burgemeester Sijbers het tijd worden om het gemeentelijk gedicht voor te dragen. Ludiek ondersteund door keyboard, gaven de burgemeester, wethouders en gemeentesecretaris een blijk van hun kunde.
Alle prinsenparen waren geslaagd en kregen de sleutel van hun dorp omgehangen. Terwijl die door elke vereniging werd bewonderd, hadden de Peelleuters nog een verrassing in petto. Vanuit de zaal kwam rasartiest Huub Hangop de tent op zijn kop zetten. De hele tent feestte erop los en ook op het podium was het erg druk. Bij het afscheid van Huub klonken de eerste tonen al van de gezamenlijke joekskappellen die een geweldig optreden neerzetten. Het klonk ongelooflijk goed . En wederom was het podium te klein. Er was een topsfeer in de tent en DJ Bram zette dat nog door tot in de late uurtjes.
Zaterdag is het dag van de zeepkistenrace. Om half 1 werd het startsignaal gegeven en kon de eerste zeepkist naar beneden. 110 deelnemers uit Landhorst, Venhorst, Westerbeek, Odiliapeel, Wilbertoord, Handel Elsendorp en een grote delegatie uit Wanroij, waagden de afdaling en de meeste probeerden ook de wip uit die voor extra bonuspunten kon zorgen. De mooiste creaties kwamen voorbij en ook de kids hadden erg goed hun best gedaan. Na de voorrondes was er een korte pauze waarin de prijs voor de origineelste zeepkist werd bekendgemaakt. Dit jaar vielen er 3 kisten in de prijzen. Het Schaap, het Vatje en de Barbecue. Omdat er een aantal prinsen aanwezig waren, werd er een prinsenklasse verreden. Prins Gijs en zijn prinses, prins Mark, prins Ruben en prins Bob gingen de strijd aan met burgemeester Sijbers. Deze laatstgenoemde zette de beste tijd neer, maar sloopte wel de hindernis. Gelukkig hebben we alles op film. Het verhoogde de hilariteit in ieder geval. In de finale waren de kippetjes weer opgehangen, zodat ook daar weer bonuspunten mee behaald konden worden. Uiteindelijk gingen Twan Takken bij de heren, Jose van Wijk bij de dames en Jelle Linders bij de jeugd, met de bekers naar huis. Ondertussen was ook het Brabants Buske van Omroep Brabant ter plaatse en gingen we live in de uitzending. Heel Brabant kon meegenieten hoe presentatrice Hannelore de afdaling maakte. Deze keer gelukkig zonder ongelukken. Terwijl in de café en zaal de afterparty doorging met Ronnie Ballonnie en DJ Peerke, werd er buiten met veel helpers alles opgeruimd. De zeepkistenrace was dit jaar voor de vierde keer en blijft een topper. Dit alles kan niet zonder onze sponsoren. Een speciaal woord van dank aan: partycentrum Buitenlust, Albers bv, Maarten Jansen, TRS Oploo, Toonen, Matt Nielen, camping van Grinsven, BNO, Woodkachels, Berdex, Geva, Foto Amber van Creij, Bontrup groep, Van Broekhoven taxaties, Smits Princepeel, Siba banden, MZ Auto`s, Van Rooij en alle andere vrijwilligers die hun steentje bijgedragen hebben.
En door… zondag werd de prinsenwagen, die in een nieuw jasje was gestoken, gepresenteerd tijdens de optocht in Wanroij. Hij zag er prachtig uit! Een mooi gevarieerde optocht en voor de tiende keer ging buurtschap D`n Oosthoek met de eerste prijs bij de groepen naar huis. En dat werd uitbundig gevierd in de Leuttempel.
Op maandag ging er een delegatie naar het peuterbal in Wanroij en s `middags werd er een bezoek gebracht aan dagbesteding Donkzicht in Boekel en het bejaardenhuis in Mill. Dankbare mensen troffen we aan, ook voor hen was het even carnaval.
De verwachtingen waren hoog gespannen voor Der Deutshe Abend , en die werden waargemaakt. Buitenlust was omgetoverd in Draussenlust en er was een podium voor supertolle artiesten. De zaal was afgeladen vol en de meest originele verkledingen kwamen tevoorschijn. Piet Hein en Teun zaten bij de Zoll en Geldwechsel als Wache en binnen was de voertaal Duits ( of iets wat er op leek) Het werd een onvergetelijke avond, waarbij geen mens bleef staan, iedereen was op de vloer. Het bleef nog lang onrustig in het Peelleuterrijk en menig eitje werd in de pan geslagen.
Op dinsdag werd de jeugdoptocht bekeken in Wanroij, waarna de inwendige mens werd verzorgd door Buitenlust. De soep was voortreffelijke en het eierbuffet top.
Op woensdagavond voelde het wel wat raar aan, geen carnavalskloffie meer aan en de muziek was veranderd van carnavalskraker in top 40. En om het niet helemaal af te leren, werd er onder het genot van een heerlijk harinkje en gerookte meerval ( geschonken door Fam. Geurts) de carnaval geëvalueerd tijdens het heringschellen. De uitkomst is geen verrassing: Carnaval 2019 was super!

  • Deel dit artikel: